top of page

INMIDDELS HEEFT BIJNA IEDEREEN ER WEL VAN GEHOORD........

Familieopstellingen

 

Maar wat is dat nu precies?

 

Wij mensen zijn onderdeel van een groep, meteen als je geboren wordt in de groep van het gezin van je ouders. En onderling vind je een soort verstandhouding met elkaar die werkt, een systeem. Je kunt je voorstellen als je opgroeit als kind dat je jouw rol daarin eigen gaat maken. En je weet dus ook niet beter dan dat, het is jouw ijkpunt van wat normaal is. Een kind voelt altijd feilloos de behoeften van de ouders en omgeving aan en gaat daarop reageren. Daar hoeft niks goed of fout aan te zijn, maar het is wel een feit dat dit een onbewust proces is.

 

Vervolgens word je volwassen en kom je in allerlei andere groepen terecht, via je werk, je eigen gezin, sport, vriendengroep, noem maar op. In al deze groepen neem je jouw geïntegreerde rol, en ook de bril die daarbij hoort mee. Je loopt weleens ergens tegenaan, meestal vaker dan een keer. Bepaalde personen triggeren je enorm, soms zijn dat je ouders kinderen. Je ontploft weleens terwijl dat helemaal niet in verhouding staat met dat wat er gebeurde.

Er ontstaan vaak bepaalde patronen in je leven en je weet dan niet waar de angel zit. En soms is die angel niet eens van jou, maar van iemand anders. En ook als je het juist allemaal heel anders doet dan je ouders kun je een patroon in stand houden, juist omdat je het anders doet.

Meisje met konijnenoren
Smalle loopbrug

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Familieopstellingen

WANT HEEL VAAK LIGGEN DE ANTWOORDEN IN JE SYSTEEM VAN HERKOMST.

 

Wie ben je en waar komt jouw rol, bril en patroon eigenlijk vandaan? Pas als je het onbewuste zichtbaar (en dus bewust) maakt kun je het loslaten. Is het spiritueel? Moet je erin geloven? Het is vaak eigenlijk juist heel logisch, de wet van oorzaak en gevolg. En ook al weet je van tevoren niet wat je ervan moet geloven, dan toch kan het heel veel effect hebben. Je gevoel liegt niet en dat is precies waar we bij opstellingen gebruik van maken.

Moet je bij opstellingen altijd je familie in de ruimte zetten? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Er zijn verschillende methodes van opstellen, van traditioneel en uitgebreid tot gewoon heel to the point. Als je een ervaren begeleider hebt kun je eigenlijk alles opstellen. Afgestemd op waar je op dat moment tegenaan loopt dan. En mocht je je daarover zorgen maken, je krijgt in principe nooit meer voor je kiezen dan wat je aan kunt. Een goede intake, begeleiding, check out en een veilige setting is wel een must. Het mooiste is om er met wat tijd ertussen meer achter elkaar te volgen. Zo wordt als het ware heel liefdevol in het juiste tempo de systemische knoop beetje bij beetje glad gestreken. Zie het maar als een soort APK voor jezelf.

WAT OOK GOED IS OM TE WETEN

 

..dat sommige dingen eigenlijk helemaal niet uit jouw eigen systeem van herkomst komen. Als jouw (voor)ouders dingen hebben laten liggen kan dat nog generaties door blijven werken via jouw genetische systeem. Dat wil zeggen dat jij bij je geboorte al een soort blauwdruk meekrijgt van bijvoorbeeld angst of onzekerheid. Maar dat de oorzaak daarvan helemaal niet bij jou ligt, maar ergens voor jou. Met opstellingen pellen we de laagjes af die niet van jou zijn of bij jou horen.

Vaak ervaar je na opstellingen meer rust, een duidelijker beeld van wat je wel en niet (meer) wil, sta je steviger met beide benen op de grond en maak je je niet zo druk meer om dingen die er niet toe doen. En dat leeft een stuk prettiger!

Vrouw met kop koffie
bottom of page