top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCVSH

Wat is stress eigenijk?

Stress, iedereen heeft er last van en veel wordt er over gesproken. Maar wat is stress eigenlijk?


Stress is niets anders dan spanning of geestelijke druk. Het woord stress is een term uit de bouw: stress is een kracht die uitgeoefend wordt op materiaal. De duur en intentie bepaalt of je hier last of "schade" van krijgt.


Stress is niet altijd ongezond. Stress behoord tot een natuurlijke en gezonde reactie van ons lichaam. Het helpt ons ook om goed te presteren. Het maakt ons alert en indien nodig brengt het ons in actie bij bedriegende situaties.


Balans is het sleutelwoord.

Echte problemen ontstaan als de balans uit evenwicht is, Slaat de weegschaal door naar draaglast of draagkracht? Vaak bepaald ook de omstandigheden een rol. Is het alledaagse stress of een ingrijpende levensgebeurtenis.


Eigenschappen

Ben jij gevoeliger voor stress dan andere?

Dit maakt je kwetsbaar:

Ben jij een perfectionist? Ben jij ambitieus, gehaast, prestatiegericht of kan jij niet stil zitten?


Het kan ook dat je teveel van jezelf eist? Groot verantwoordelijkheidsgevoel, grote betrokkenheid bij je gezin of je werk. Moeite met nee zeggen, je grenzen te bewaken of moeite om voor jezelf op te komen.


Ook kan het zijn dat door een pessimistische kijk op het leven je meer stress ervaart. Soms hebben mensen moeite met het uiten van hun gevoelens.


Draagkracht herstellen?


Je draagkracht kan je vaak verbeteren door gezonder te leven of je vaardigheden zoals assertiviteit te trainen. Ook het beter organiseren van je werk of het meer houden van pauzes kunnen allemaal helpen je stress te verlagen.

Maar soms kom je er alleen niet uit. Dan is er meer nodig om je weer te kunnen ontspannen.Dat is heel normaal. Dat gebeurt ons allemaal.


Vaak helpt het om enkele situaties op te stellen. Door een “familieopstelling” wordt je onderbewustzijn gezien en kan je het evenwicht tussen draaglast en draagkracht herstellen.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page